19 Ağustos 2008 Salı

HAYVANLAR ALEMİ

Hayvanların Özellikleri

Balıklar Yönlerini Nasıl Tayin Ederler?
Balıklarda yön tayin eden merkezin arka beyin (metancephalon) olduğu bilinmektedir. Bu merkezin yönlendirmesine göre de balık yönünü sırt (dorsal) ve karın (anal) yüzgeçleri sayesinde ayarlar.

Zürafalarda Kan Beyne Nasıl Taşınır?
Zürafalarda da diğer memeli hayvanlarda olduğu gibi dolaşım sislemi iyi gelişmiştir. Bu gelişmişsistem sayesinde boynu uzun olan zürafanın beynine de normal kan damarları ile gerekli kan ulaştırılmaktadır.

Balıklar Uyur mu?
Balıkların çoğu, geceleri, dinlenme halinde geçirir, günduzleri de aktif olarak avlanırlar. Ancak,yalnız geceleri Avlanan, gundüzleri dinlenen balık türleri de mevcuttur.

Kurbağaların Ağızdan Doğurdukları Doğru mu? Doğru ise Nasıl Gerçekleşir?
Kurbağalar ağızdan doğurmazlar. Ancak bazı türler yumurtalarını ağızlarına alarak onlara korumalı bir gelişme yeri temin ederler. Yani yumurtaların gelişmesine ağızları ile yardımcı olurlar. Bu nedenle ağızdan doğurma ifadesinin doğru olmayacağı anlaşılmaktadır.

Kuşlara Farklı Renk Veren Madde Nedir?
Kuş tüylerine renk veren madde karoteoid ve metanin pigmentleridir. Bu değişik pigmentlerin kuş türlerinde farklı şekilde bulunmalarına bağlı olarak, kuşlarda değişik renklenmenin oluşması sağlanır. Kuşlarda görülen mavi, yeşil ve diğer bazı parlak renkler, tüylerin üzerindeki mikroskopik ince levhacıklarla ışığın kırılması ve yansıması sonucunda meydan gelir.

Ayılar Kış Uykusuna Neden Yatar?
Ayılar, besinin az ve dış ortam şartlarına uygun olmadığı zamanlarda kış uykusuna benzer şekilde sakin ve hareketsiz bir devre geçirirler. Bu şekildeki durgunluk hali, sıcak kanlı hayvan türlerinden birçoklarında görülebilir. Ayrıca bazı sıcak kanlı hayvanlarda yazın çok kurak zamanlarda yaz durgunluğu denilen bir sakin devrede görülebilir. Diğer taraftan gerçek ve uzun kış uykusu, soğukkanlı sürüngenlerde görülmektedir.

Hiç yorum yok: