9 Ağustos 2008 Cumartesi

2008 OLİMPİYATLARI


Çin’in başkenti Pekin’de yapılacak 2008 Yaz Olimpiyat Oyunları için sönmeyen meşale icat edildi.
Olimpiyat oyunlarının başlamasına 1 yıldan daha az bir süre kala olimpiyat meşalesi için çalışmalarını hızlardıran organizatörler, fırtına düzeyindeki rüzgar, aşırı yağmur, hatta Everest zirvesindeki oksijen azlığında bile yanacak yüksek teknoloji ürünü bir meşale geliştirdiler.
Çinhua haber ajansının haberine göre, Çin Uzay Bilimleri ve Endüstrisi şirketinin geliştirdiği meşalenin sönmesini engellemek için en son teknolojinin kullanıldığı ve şiddetli rüzgar ve yağmura dayanıklı olduğu kaydedildi.
Organizasyon yetkililerinden Xue Li, ”Meşalenin alevleri çok aydınlık ve göze hoş gelen türden olmalı” derken daha önceki olimpiyatlarda yaşanan meşalenin sönmesi durumunun da bu olimpiyatlarda yaşanmayacağını belirtti.
Geleneksel olarak bütan ve propan gazlarının karışımından oluşan meşale yakıtının Pekin olimpiyatlarında ne olacağı açıklanmazken, 2008 olimpiyatları öncesi meşalenin katedeceği yolun da ayrı bir rekor olacağı bildirildi.
Olimpiyatlar öncesinde meşale, 5 kıtayı kapsayan 137 bin kilometrelik bir yolu katettikten sonra Pekin’e getirilecek.
2008 Pekin / Beijing Olimpiyat Oyunları Meşalesi, dünya turu çerçevesinde 03 Nisan 2008 Perşembe günü İstanbul’da yanacak.
2008 Pekin Olimpiyat Oyunları Meşale Koşusu, “Harmoni Yolculuğu” teması ve “Ateşi Yak, Hayali Paylaş” sloganıyla tüm dünyada 22,000 gönüllü meşale taşıyıcısının yardımıyla, 130 günde beş kıtayı dolaşarak 137.000 km’lik yol katedecektir.25 Mart 2008 tarihinde Yunanistan’ ın Olimpia şehrinde yakılacak olan 2008 Olimpiyat Meşalesi, 31 Mart’ta Beijing’e varacak ve ardından Almaata kenti üzerinden, 3 Nisan 2008 tarihinde İstanbul’dan geçecektir.
2008 Beijing Olimpiyat Meşale Ateşi rotası, tarihi İpek Yolu’ ndan esinlenerek oluşturulmuş olup, tüm dünyanın insanlarına dostluğu, barışı ve saygının simgesini götürmeyi amaçlamaktadır.
Konu ile ilgili anlaşma, 05 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Olimpiyatevi’nde, Pekin 2008 Organizasyon Komitesi (BOCOG) adına Olimpiyat Meşalesi Direktörü Zhang Ming, TMOK adına ve İOOHDK adına TMOK Başkanı ve İOOHDK Asbaşkanı Togay BAYATLI, İstanbul Valiliği adına İstanbul Vali Yardımcısı Ergun GÜNGÖR ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı. Muammer EROL ve tarafından imzalanmıştır.03 Nisan 2008 Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilecek Pekin 2008 Olimpiyat Meşalesi Koşusu, 25–30 km’lik bir parkurda, 80 kişi tarafından 350-400m’lik mesafelerde koşularak taşınacaktır.
2008 Olimpiyat Oyunları Resmi Maskotları
2008 Pekin/Beijing Olimpiyat Oyunlarının 5 maskottan oluşan olimpiyat maskot takımı, Çin’in en meşhur 4 hayvanı olan Balık, Panda, Kırlangıç ve Tibet Antilobunu sembolize ederken beşinci maskot olimpiyat ateşini temsil ediyor.Beş maskot iki heceli isimlere sahiptirler. Aynı hecenin iki defa tekrarlanması çocuklara sevgi göstermenin bir şeklidir. Beibei balık, Jingjing panda, Huanhuan Olimpiyat ateşi, Yingying Tibet Antilobu ve Nini ise kırlangıçtır.Bu isimleri bir araya getirdiğinizde ise, “Pekin’e Hoşgeldiniz” anlamında “Bei Jing Huan Ying Ni” cümlesi oluşur. Bu cümle olimpiyat oyunlarının genç elçileri olan beş maskotun sıcak bir karşılama mesajıdır. Beş Maskot, geniş coğrafyaya sahip Çin’den manzaraları ve Çin’in dört bir yanından insanların hayallerini de sembolize eder. Vücutlarında ve başlıklarında doğanın beş elementini (deniz, orman, ateş, toprak ve gök) Çin geleneksel sanat ve dekorasyon formatında görebilirsiniz.
Eski Çin kültüründe işaret ve semboller ile şükran dağıtma geleneği vardır. Beş Maskotun her biri farklı bir temenni taşır. Bu temenniler zenginlik, mutluluk, tutku, sağlık ve şanstır. Bu temmeniler beş maskot tarafından bütün dünya çocuklarına taşınacaktır. Beş maskot olimpiyat ruhu çerçevesinde dünyayı barış ve arkadaşlık dairesinde birleştirme imkanları arayacaklardır. Pekin / Beijing 2008 Olimpiyat Oyunları her kıta için Tek Dünya, Tek Rüya hedeflemektedir. beş olimpiyat maskotu da Pekin / Beijing Olimpiyat Oyunları için bütün dünya çocuklarına dostluk ve barış mesajları taşıyan simgelerdir. Samimi bir halka oluşturan, eğlenen beş çocuğu temsil eden maskotlar aynı zamanda Çin’in en meşhur dört hayvanı olan Panda, Balık, Tibet Antilobu, Kırlangıçı ve Olimpiyat Ateşini sembolize eder.

Hiç yorum yok: